Heerenweg met links en rechts zilverzandgroeven

h6r5-s07 Heerenweg - Heksenberg - R.K.Kerk St. Gerardus Majella

De R.K. kerk Sint Gerardus Majella aan de Heerenweg is gebouwd in 1936-1938 naar ontwerp van J.N. Boosten. De muurschilderingen zijn van Ch. Eyck en de beeldhouwwerken van Ch. Vos.

h6r5-s08 Heerenweg -Heksenberg - Barbara

Rechts voor de kerk staat een beeldje van de H.Barbara, keramiek, dhr. en mevr. Debets, ON I, 1967.

Kruising met de Heideveldweg.

De woninggroep Heksenberg aan de Heerenweg werd in 1927-1928 gebouwd naar ontwerp van F.W. de Rooy. Het zijn vijf typen woningen die verschillend zijn in details.

Schrieversheide / Brunsummerheide

Veel bordjes geven uitleg over dit natuurgebied.

Sterrenwacht aan de rand van de Schrieversheide.

De Hindestraat in de Maria Christinawijk.
Deze wijk werd tijdens WO II, als nationaal-socialistische modelwijk, gebouwd. De wijk heette oorspronkelijk de Hermann-Göring-wijk en werd in 1941 ontworpen door de Duitse architecten K.Gonser en H.G. Oechler. Het was een volledig Duitse aangelegenheid. Het oorspronkelijke plan omvatte een wijk die drie keer zo groot was. De wijk werd gebouwd ten behoeve van de Duitse ”Beambten” die bij de gemeente en de mijnen in dienst zouden komen. Uiteindelijk werd de wijk in 1947 in afgeslankte vorm opgeleverd en betrok Nederlands mijnpersoneel de woningen. De architectuur, met kademuren en unieke klokgevels, doet sterk denken aan de Duitse Hansesteden. Rond 1975 zijn de woningen gerenoveerd.

Vrijherenberg met de wijk Vrieheide op de achtergrond.

Zicht op de bebouwing aan de Vrijherenberg met de klokgevels en de kademuur.

h6r5-f04 Unolaan Vrieheide

Tussen de Maria Christinawijk en de wijk Vrieheide ligt aan de Unolaan weer een grote zilverzandgroeve.

De karakteristieke woningen en de torenflats van Vrieheide zijn ontworpen door Peter Sigmond.

h6r5-f02 Unolaan Vrieheide

De watertoren van Vrieheide.

Het lot van de R.K. Christus Koningkerk uit 1963, naar ontwerp van J.J. Franchamps, is nog onzeker. Aan de voorkant van de kerk is een prachtig mozaïek te zien: “Intocht in Jerusalem”, Libert Ramakers, 1963.

Unolaan-Ufo-James Jetlag.

Navolaan – naamloze muurschildering – Alex Senna (BRA) en een naamloze schildering op een schoolmuur door James Jetlag.

h6r5-w01 Uterweg

Uterweg

h6r5-y01 Passartweg

Passartweg met het oude Emmacollege.

h6r5-y03 Passartweg - Carbooncollege

Tegenover het Emmacollege ligt de nieuwe school: Het Carbooncollege (2004), voor de bovenbouw van het VMBO.

Links voor de school stond een twee meter hoge bronzen vrouwenfiguur tegen de achtergrond van een ijzeren constructie, Wim van Hoorn. Het beeld stond eerder naast de vroegere LTS aan de Mgr. Nolensstraat in Hoensbroek. Het stelde de superieure vrijheid voor die de mens kan krijgen door vorming en ontwikkeling. Helaas is het beeld verdwenen, met achterlating van een voet.

Het voorm. Emmastadion is al lang verdwenen, maar de oude entree is behouden en nu gerestaureerd en gecompleteerd met een nieuw sportpark.

Poortgebouw dat hoorde bij kasteelhoeve Passart-Nieuwenhagen.
Het herenhuis met de hoeve zijn reeds in 1359 bekend als deel van het ”Wickrader grootleen van Valkenburg”, dat dan in handen is van Hendrik van Nieuwenhagen. De naams-aanduiding houdt verband met de familienaam Nieuwenhagen.
Van 1547-1665 was de familie Van Blitterswyck, genaamd Passart eigenaar. Dat verklaart de naam Passart-Nieuwenhagen. Hoewel boven de ingang van de boerderij de jaarankers 1612 staan werd het hele complex in 1679 door brand verwoest. De ankers moeten dus daarna opnieuw gebruikt zijn.
Tussen 1682 en1692 werd alles weer opgebouwd door de familie Von Kerebrin. Begin 19e eeuw kwamen de hoeve en het herenhuis in handen van de grafelijke familie De Marchant et d’Ansembourg van kasteel Amstenrade. Het huis werd toen met een verdieping verhoogd.. De windvaan met de letter A(nsembourg) herinnert ons nog aan deze eigenaar. Bij de laatste algehele restauratie is het huis bordeauxrood geverfd.
Het eigendomsrecht van het heren-huis en de hoeve is inmiddels gesplitst.
In 1995 is de hoeve door woningbouw-vereniging De Voorzorg ingericht als huisvesting voor alleenstaanden.

Varenbeukerweg met op het schoolplein: “Pauw”, Ger Ruyters.

Woningbouw aan de Passartweg, de Plataanstraat en het Plataanplein met het gemeenschapshuis waar een St. Jozefbeeldje in de gevel staat.

De wijk Passart bestaat uit 166 woningen, gebouwd tussen 1912 en 1918 naar ontwerp van J.TH.Cuypers. De wijk dankt haar naam aan de familie Van Bitterswyck, genaamd Passart, die van 1547-1665 eigenaar was van herenhuis en hoeve Passart-Nieuwenhagen.