Blik op de Geleenstraat. Het rode gebouw rechts was de eerste V&D in Heerlen, gebouwd in 1920 en nu is V&D uit het hele land verdwenen. Het pand is onlangs (2017) geheel gerenoveerd.
De bioscoop H5, nu Quatro, op de hoek van de Dr. Poelsstraat is in mei 2018 beschilderd door Pichi en Avo (Sp). In 2020 is de zijkant, aan de Dr.Poelsstraat, beschilderd door Studio Yasja en James Jetlag. In 2021 is de beschildering voltooid door het kunstenaarsduo Studio Giftig uit Eindhoven.
Achter de bioscoop stond een hoog groen gebouw, dat lang gebruikt is als gemeentekantoor. Het was de tweede V&D uit 1956, F.Peutz. Het is gesloopt en vervangen door een nieuw gemeentekantoor dat in 2023 is voltooid. Het gebouw is ontworpen door Francien Houben.
Tegenover de bioscoop ligt een kledingwinkel. Oorspronkelijk “Wijnhandel Tissen met bovenwoningen”, F.Peutz, 1939, met typische voorgevel van Peutz, zoals we die vaak tegen komen in Heerlen.
Aan de Geleenstraat ligt de achterkant van het gemeentehuis. Hier staat een trompetboom die er door het gemeentebestuur is geplant ter vervanging van een oude kastanjeboom die in haar opdracht was gerooid onder protest van de bevolking.
”De mijnwerker”, brons, Frans Gast, 1976. Het beeld staat naast de trompetboom achter het gemeentehuis en stelt een mijnwerker voor die zijn ogen tegen het zonlicht beschermt als hij boven komt. Het werd in opdracht van het gemeentebestuur vervaardigd als eerbetoon aan de mijnwerkers.
Boven in de gevel van het gebouw bevindt zich een beeld van “St. Pancratius met wapenschild” gemaakt door Charles Vos.
Een kleine muurschildering.
Mijnwerkers op steen 2021.
De gevel rechts is van een parkeergarage (1986) en staat op de plaats waar van 1932-1984 het gewestelijk arbeidsbureau stond. Het kunstwerk erop “Mikado”, Jules Claes uit Genk, 1991, stelt mikadostokjes voor met de nationale kleuren van de toenmalige EU-staten.
Op de hoek van de Honigmannstraat is boven in de gevel een beeld van “St. Hubertus” gemaakt door Charles Vos,
Op nummer 44 in de straat staat een monumentaal pand uit 1900 met neogotische kenmerken, J. Seelen.
De deurklink is een ontwerp van Ru de Vries, 1992. Hij heeft ook een deurklink ontworpen voor een winkel in de Raadhuisstraat (Rechter foto ernaast).
Tegenover nr. 44 ligt een oud pand met een trapgevel.
De fotograaf zwerft een beetje door de stad, Cristel Lechner
Zicht op de Dr. Poelsstraat, voorheen de Verlengde Saroleastraat.
Op de hoek van het Raadhuisplein staat het oorspronkelijke Hema-gebouw uit 1939, J.Brouwer (1889-1941). Het gebouw bood onderdak aan een winkel, een restaurant en een kantoor. In 1986 vertrok de Hema naar ’t Loon en werd het pand een filiaal van Randstad. Daarna heeft het lang leeg gestaan, maar nu is het weer in gebruik.
Op de hoek van de Uilegats staat ”De uil”, brons, 1981, Fons Bemelmans. Het beeld werd geplaatst ter gelegenheid van de opening van het nieuwe winkelcentrum van de Uilegats.
Tegenover de voorm. Hema ligt het voorm. ”Winkelhuis Kneepkens”, 1939, F.Peutz. Samen met het aangrenzende oude C&A gebouw lag het jaren te verpauperen, maar in 2007-2008 zijn de gebouwen vervangen of omgebouwd tot appartementen.
In de Uilegats een muurschildering van een vlucht vogels gemaakt door Mademoiselle Maurice.
Uilegats – Nieuwe muurschilderingen van Brian Heiligers en Klasse Apart Projects, 2022.