h6r2-b01 Valkenburgerweg

Zicht op de Valkenburgerweg vanaf het oudste kruispunt van Heerlen

Gevels aan de Valkenburgerweg. Nummer 22 (rechts) is een rond 1900 in neorenaissance-stijl gebouwde atelierwoning naar ontwerp van J. Seelen

h6r2-b05 Valkenburgerweg

Aan hoogbouw ontbreekt het niet. De gele flat op de voorgrond (Valkenstaete) werd in 2003 opgeleverd na een bouwschandaal dat betrekking had op de afwerking van de vloeren.

h6r2-b06 Valkenburgerweg - De Duikster-Theo Lenartz-2005

De trap naast de flat leidt naar het beeld van de Duikster, brons, Theo Lenartz, 2005. Het herinnert aan het Sportfondsenbad (binnenbad) dat hier gestaan heeft.

De verbouwde Rabo Bank, waar voorheen de Nederlandse Bank in gevestigd was. Aan de Euterpelaan een plastiek: “Prometheus”, brons, Fons Bemelmans, 1974. De naam betekent: ‘die vooruit denkt’.

h6r2-b09 Valkenburgerweg - Muur

De muur van Heerlen

Viaduct met muurschilderingen: ” Romeins verleden en natuurlandschap”, James Jetlag.

h6r2-b23 Valkenburgerweg - zicht op het centrum

Zicht op het centrum van de stad

Zorgcentrum Douvenrade is gebouwd naar een ontwerp van Peter Sigmond. Hij ontwierp in de jaren zestig van de vorige eeuw vooral in de stijl van het ‘New Brutalism’, een uit Engeland afkomstige stijl die vooral bedoeld was om goedkoop grote aantallen woningen te bouwen (zie ook Welten en Vrieheide).

Op het gazon voor het gebouw aan de straatkant staat een borstbeeld van de oprichter ervan, ir. Raedts, Arthur Sproncken, 1987.

 

Hoeve Geleenhof bestaat uit een in Kunradersteen opgetrokken 17e eeuws deel (links en achter) en een voorvleugel en rechterzijvleugel in baksteen uit circa 1775.
De oudste vermelding in de archieven dateert uit het jaar 1381. In 1742 wordt de hoeve gekocht door baron Van der Heyden, genaamd Belderbusch, die toen in kasteel Terworm woonde. Terworm en Geleenhof hadden vanaf dat jaar dus dezelfde eigenaar. Uit de familie Belderbusch gingen beide bezittingen over naar de vrijheren Van Böselager in Bonn. Antonia, baronesse de Böselager tot Terworm trouwde in 1847 op twintig jarige leeftijd met baron Otto Napoleon de Loë de Imstenrade. Toen zij in datzelfde jaar kinderloos stierf ging alles over naar de De Loës. Die verkochten in 1917 beide complexen aan de Oranje Nassau Mijnen.

Villa Eikhold met koetshuis en dienstwoning voor ir. J. Koster naar ontwerp van Philip Anne Warners, 1913.

h6r2-b33 Valkenburgerweg - Welterhuuske

Welterhuuske. De naam op het huis herinnert aan een zeer bekend café-hotel met die naam dat hier stond van 1880-1924. In 1924 werd het een loondorsersbedrijf annex houtzagerij.

IMG_0256

 Bronzen kunstwerk in voortuin – Thea Hoefnagels

IMG_0258

Kunstwerk in voortuin – chamot – Ans Hoefnagels

Onderdoorgang bij de rotonde.

Zuyd Hogeschool hoek Valkenburgerweg – Nieuw Eyckholt. Voor de ingang staat een kunstwerk: “Bloem”, Desiree Tonnaer, 1999.

Zicht op Nieuw Eyckholt met aanliggende bedrijven.

h6r2-b37 Valkenburgerweg - Villa Zomerweeelde

Aan de linkerkant van de Valkenburgerweg ligt villa Zomerweelde. De villa werd in 1913 in neoclassicistische stijl gebouwd voor  W.W. Hooreman, commercieel directeur van de Oranje Nassaumijnen, naar ontwerp van J.P.Hanrath uit Hilversum.

Open Universiteit met ernaast een blauw bouwwerk van Marc Hendriks.

Middelbare school Sintermeerten met een kunstwerk op de gevel dat vervangen is  door een muurschildering van James Jetlag (NL). Achter de school staat een  Obelisk van Arie Berculin.

h6r2-b43 - Valkenburgerweg -

Aan de overkant een apart huis in de diepte.

Naast het huis strekt het Arcuscollege zich uit. Het is een school voor diverse takken van het MBO.