Op de hoek van de Kruisstraat en de Valkenburgerweg staat villa Coriovallum, (was villa Widdershoven) in 1925 gebouwd naar ontwerp van J.W. Rijns, in opdracht van huisarts August Widdershoven (1885-1955). Hij had 14 kinderen.
Op de gevel aan de Kruisstraat is een versiering aangebracht in de vorm van een godslamp. Ook aan de zijgevel is een versiering aangebracht, een esculaap, symbool voor geneeskunde . Op de muur om de villa staat een kruis op plaatijzer van ca 60 cm hoogte, geplaatst in 1930, na de bouw van de muur rond de villa.

h6r3-d04a Kruisstraat - Peutzgevel

Tegenover de villa aan de Valkenburgerweg een winkel met een typische Peutz gevel.

h6r3-d05 Kruisstraat - Rotonde

Rotonde met beeld van zittende vrouw en het Thermenmuseum op de achtergrond.

h6r3-d06 Kruisstraat Hoek Schoolstraat1

Schoolstraat 1, atelierwoning in eclectische bouwstijl, ontworpen door  Th. van Kan, 1914.

h6r3-d07 Kruisstraat

Zicht op de Kruisstraat

Gevels aan de Kruisstraat

h6r3-d12 Kruisstraat - A miracle elixer-Case Maclain(DE)

Muurschildering:” A miracle elixer”, Case Maclain (DE)

h6r3-d14 Kruisstraat Hoek Oude Lindenstraat - voorm. woonhuis van F. Peuts

Op de hoek van de Oude Lindestraat staat het door hemzelf in 1931 ontworpen woonhuis met kantoor ‘ Op de Linde’ van F.Peutz.

De buurtschap “Op gen Linge”, het kruis en ‘t Roeët Trüt.
Eens stond achter het kruis (waar nu het beeldje staat)onder de lindeboom een klein, witgekalkt huisje, maar dat ging in 1960 onder de slopershamer. Al vele jaren eerder hadden ook bijna alle eeuwenoude lindebomen het veld moeten ruimen en nog verder terug in het verleden was de beek, die er stroomde, gedempt. Aan de bomen ontleende de buurt haar naam ”Op gen Linge”.

h6r3-d15 Kruisstraat Hoek Oude Lindenstraat - Bokkerijder op de zijgevel- Charles Vos

Op de zijgevel een sculptuur van beton, een bokkerijder van Charles Vos.

h6r3-d16 Kruisstraat - Grote Golf

Voor het gebouw staat een plastiek: “Grote Golf”, brons, Piet Killaars. Uitbeelding van groeiend bewegen, ontleend aan natuurlijke processen, zoals vermenigvuldiging, deling, golving, stapeling en kieming.

h6r3-d13 Kruisstraat - 't Roe

Er staat ook een gietijzeren kruis met glas en vlieger van ca. 1 meter hoogte. Op het voetstuk staat een Duitse tekst: ‘Wir beten Dich an Christus und preisen Dich denn durch Dein Kreuz hast Du die Welt erlöst’.

IMG_9358

Het beeldje van” ‘t Roeët Trüt”, brons, Vera van Hasselt, 1978 staat op de plaats waar vroeger het kruis stond. Het beeldje werd gemaakt ter nagedachtenis aan Maria Geertruida Lempers-Jacobs, die het kruis jarenlang verzorgde. De toenemende verkeersdrukte zorgde op dit kruispunt voor veel slachtoffers, die als eerste door ‘t Trüt werden verzorgd. Ze kon behoorlijk schelden op de kwajongens uit de buurt, die zonder acht te slaan op het verkeer de kruising overstaken. En zo is ze ook afgebeeld.

h6r3-d18 Kruisstraat

Aan de Oude Lindestraat, tegenover de woning van Peutz, ligt een kantoorpand van beton.