Juliana-Bernhardlaan met de ‘R.K. Nieuwe Sint Janskerk’ of ‘Sint Jan de Evangelist’. Deze neogotische kerk werd in 1905-1906 gebouwd naar ontwerp van C.J.H. Franssen uit Roermond. In 1991 is de kerk gerestaureerd.
Kruisbeeld bij de kerk op de hoek van de Juliana-Bernhardlaan. Het kruis stond eerst tegenover de ingang van de kerk.
Woningbouw aan de Juliana-Bernhardlaan.
Oprijlaan naar het kasteel.
Kasteel Hoensbroek aan de Klinkertstraat. Op de voorgrond een wachttoren, ook bekend onder de naam ‘pesthuisje’. Zie Historie van Heerlen, deel 5: Hoensbroek.
Het kasteel in de sneeuw.
Het interieur van kasteel Hoensbroek.
De ‘Droomvijver’ tegenover het kasteel is aangelegd in 1960.
Tegenover het kasteel, langs de ‘droomvijver’ ligt het Laervoetpad. Dit pad leidt naar de Drakenmolen, ook wel Hoensbroekermolen of Broekmolen genoemd. Het is een veertiende-eeuws bezit geweest van de Heren van Hoensbroek. Tot 1916 was de molen eigendom van de familie Hoen. In 1949-1950 is de molenbeek verlegd. De molen werd stilgelegd en het molenwerk verkocht.
Bij de spoorwegovergang staat een monumentje met een mededeling op een stok ernaast (2003): ‘Tot voor kort stond hier een wegkruis ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers die de spoorwegovergang van Laar in de loop der jaren heeft gemaakt. Eind augustus (2003) is dit memoriekruis door anonieme vandalen vernield. Wij hebben de restauratie van dit monumentje inmiddels ter hand genomen, omdat wij ons weigeren neer te leggen bij deze laffe vorm van zinloos geweld’. Heemkunde vereniging Wijnandsrade.