Terug naar de oorspronkelijke route: Het einde van de Spoorsingel. Rechtsaf onder het spoorviaduct door: Groene Boord.

Op de wanden van het viaduct zijn muurschilderingen geschilderd: “Tropicos”, Finok (Bra).

De Groene Boord met wat ooit de middelbare school voor meisjes was: Het Clara College.
Deze oorspronkelijke rooms katholieke H.B.S. en handelsschool voor meisjes werd opgericht door zuster Xavier Nolens (1872-1950). Op 1 september 1920 begon de school met 12 meisjes aan de H.B.S. en 18 aan de handelsschool. Zuster Xavier heeft daarna nog tot 1931 moeten vechten om een bouwvergunning te krijgen voor de bouw aan de Gasthuisstraat, wat haar uiteindelijk lukte met hulp van haar broer, het Tweede Kamerlid Mgr. Dr. Nolens.
Het ontwerp van het gebouw (in u-vorm) is van Jos Seelen. De uitbreiding aan de Klompstraat ( in betonskelet) is ontworpen door Peter Sigmund. Het Clara-college werd later omgedoopt tot Coriovallum-college en is nu onderdeel van het Arcuscollege.

h6r2-q08 Groene Boord - voorm. verpleegstersflat

Het voorm. verpleegstershuis van F. Peutz uit 1954-1955 is nu een studentenflat en daarvoor belastingkantoor.

h6r2-q09 Groene Boord - S coutinggebouw

Scoutinggebouw schuin tegenover de verpleegstersflat.

Naast het scoutinggebouw staat een betonnen kunstwerk: “2000 jaar Tongeren”, Raf Verjans, 1987. Het kunstwerk stond voorheen naast de schouwburg. Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Tongeren (België) ontving een aantal Europese steden, waaronder Heerlen, eenzelfde kunstwerk. Het 18 ton wegende monument bestaat uit twee delen waarvan het reliëf in elkaar past. Elk deel is bijna 2,5 meter hoog, 3 meter lang en een halve meter dik.

Bebouwing langs de Groene Boord en de St. Antoniusweg.

Het Bernardinuscollege met karakteristiek van de Amsterdamse School. Een nadere beschrijving staat bij de Akerstraat.
Voor het Bernardinuscollege aan de St. Franciscusweg staat op het open schoolplein een kunstwerk: “Golgotha”, Joost van den Toorn, 2003. De hond en de voerbak zijn van brons, het kruis en de sokkel zijn van cortenstaal en de steen is een zwerfkei uit Denemarken. De hond moet voor de kinderen een speelse overbrugging voorstellen naar het kruis.

Op de rotonde voor het college is een kunstwerk geplaatst bestaande uit hergebruikte oude fietswielen: ReCycle.

Woningen aan de Franciscusweg tegenover het Bernardinuscollege. Op de rechter foto Huize Francisca, oorspronkelijk woonhuis Bak-Nefkens, gebouwd door architect Albert Boeken van de Amsterdamse School, 1921.

h6r2-r11 St. Franciscusweg

Zicht op de St. Franciscusweg richting centrum. De woningen aan de linkerkant zijn ontworpen door H.H.A. Tummers.

h6r2-r12 St. Franciscusweg - Herdenkingsboom

Aan het einde van de Franciscusweg staat een lindeboom. Op het ijzeren hek om de boom staat: Geplant ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937.

Heerlen deel 2 pag 44,3

Zicht op de Ruys de Beerenbroucklaan. Jhr. Charles R.d.B. was Gouverneur van Limburg in 1918 en de eerste katholieke Minister President van 1922-1925.