Bij het plastiek van beton gaat de beek onder de Schandelerboord naar het vijverpark aan de overkant. Het park is aangelegd onder burgemeester Van Grunsven.

Het Poortgebouw van kasteel Meezenbroek. Het uitgebreide complex bestaande uit kasteel, hoeve en woning erachter werd in 1935 gesloopt. Boven de doorgang bevindt zich het jaartal 1660 en het wapen van de familie Burette: een dwarsbalk met daarboven 2 en eronder 1 kannetje (”burette” betekent kannetje).
Al in 1371 komt de naam Meysenbroek in de geschiedenis voor, want een zekere Scheyffert van Meysenbroek neemt in dat jaar aan de zijde van de Brabanders deel aan de slag van Baesweiler.
Daarna is het goed eigendom geweest van een aantal families o.a. Burette, van wie de namen bewaard zijn gebleven in de straatnamen.

Hoeve De Baak aan de Meezenbroekerweg was oorspronkelijk een typisch Limburgse boerderij in carrévorm. De hele boerderij is verbouwd tot appartementencomplex, waardoor het monumentale karakter van de hoeve sterk is aangetast. De Burettestraat is genoemd naar één van de families die in kasteel Meezenbroek hebben gewoond.

De Palenbergerbeek stroomt bij Hoeve De Baak in de Caumerbeek.

Een voetpad leidde (in 2008) ongeveer de overkluisde Caumerbeek volgend, naar de Palemigerboord en daar was weer een rooster waarachter iets onzichtbaars verdween.

De Palemigerboord met een school en een kunstwerk aan de gevel:”Ontwikkeling”, Eugene Laudy, 1995. Muurschildering op een andere schoolmuur- naamloos-Ox Alien en Edo Rath. Mei 2020:  Twee nieuwe muurschilderingen van Studio Yasja.

De Köpkensmolen bij de Koningsbeemd is de laatste watermolen geweest langs de Caumerbeek. Hij stamt uit 1630. Dit was de grootste molen van Heerlen en lang in het bezit van de familie De Hesselle. Hij is niet meer in gebruik sinds 1950.