Hoek Kleekampsweg- Bremersweg, kapelletje met smeedijzeren kruis met Duitse tekst op een aparte plaat:” Ich habe deine Schuld getragen, nahm deine Krankheit auf mich, Böser sollst du dich versagen. Meine Wunden heilen dich”.
Het kruis werd ca 1840 opgericht als middelpunt van de buurtschap ”De Euren”. Rond 1920 werd er een kapelletje omheen gebouwd. Dit kapelletje werd in 1986 vervangen door het huidige.

In oostelijk Zuid-Limburg werd de Duitse taal nog tot in de twintigste eeuw op ruime schaal gebruikt. Dat kwam vooral omdat deze regio vanaf de zeventiende eeuw economisch erg gericht was geweest op het Rijnland. Keulen en Aken waren hier de belangrijkste handelssteden. Holland lag ver weg, hoewel juist daar, in deze Gouden Eeuw, de cultuur tot ongekende bloei kwam. Vanaf 1823 werd het Nederlands ten noorden van de Nederlands-Franse taalgrens de enige toegelaten taal in officiële stukken. In het dagelijkse leven bleven de plaatselijke dialecten nog in gebruik.

Toen de Limburgse mijnen voor de Nederlandse economie steeds belangrijker werden en Duitsland door oorlogszuchtig optreden veel sympathie verspeelde, ging men zich steeds beter thuis voelen in de Nederlandse staat, De opkomst van de mijnindustrie luidde het verval in van de typische streektaal. Er kwamen arbeidskrachten uit heel Europa in de mijnen werken en die moesten in één taal met elkaar kunnen communiceren. Het kaderpersoneel kwam vaak van boven de rivieren en sprak algemeen beschaafd Nederlands. Op deze manier werd het ”kuil-Hollands” of het ”verheerlensd dialect” geboren. De botsing tussen het ABN en het dialect drong door tot in de gezinnen, waar de ouders onderling nog vaak dialect spraken, maar hun kinderen het ABN aanleerden dat ze buitenshuis nodig hadden.

Viaduct met muurschildering: “Fifty shades of green”, James Jetlag

Bremersweg met een smeedijzeren kruis ter hoogte van de Benzenraderhof.

De Benzenraderhof ligt onopvallend ingeklemd tussen de heuvels. De ernaast liggende vijver is de bron van de Geleenbeek.

h6r6-b01 Benzenrade - Het eerste stroompje Geleenbeek

Het eerste stroompje Geleenbeek. De naam komt uit de Romeinse tijd: Glana (betekent: heldere beek). Daarvan afgeleid: Gelaen en zo naar Geleen.

Straatbeeld van Benzenrade met o.a. een volledig van Kunradersteen gebouwd huis.

h6r6-b04 Benzenrade - kapelletje

De H.Hartkapel in Benzenrade is gebouwd door enkele plaatselijke bewoners en is in 1924 ingezegend. De kapel is in dezelfde tijd gebouwd als de in Kunradersteen gebouwde kerk in Welten, ook naar ontwerp van J.Seelen

Landelijk Benzenrade met manege.

Viaduct met muurschildering, sprookjeswereld.

De beek stroomt onder de Kloosterkensweg door langs een recent aangelegd overloopbassin.

De Kloosterkensweg , een boulevard voor geestelijke gezondheidszorg.

h6r6-c17 Kloosterkensweg - Naakt met poes

Waar Wijerode nu staat stond voorheen een levensgroot beeld: “Naakte vrouw met poes”, Teun Roosenburg, 1995.

h6r6-c22 Kloosterkensweg - De kleine Prins - Bonifatius Stirnberg

“De Kleine Prins”, Bonifatius Stirnberg uit Aken. Tekst bij het beeldje geeft uitleg:
‘De Kleine Prins’ is een boek van Antoine de Saint-Exupéry.

‘De kleine prins verzorgt en past op zijn kleine planeet. Hij maakt de vulkanen schoon, bevrijdt zijn planeet van gevaarlijke apenbroodbomen en beschermt de roos tegen kou en wind. Hij leert hoe men verantwoordelijheid kan dragen en daaraan plezier en vreugde ontleent’.

h6r6-k02 John f. Kennnylaan - Fata Morgana- Han van de Wetering - 1995

Het park voor de geestelijke gezondheidszorg ligt tussen Kloosterkensweg – Tichelbeekstraat – John F. Kennedylaan. Aan de John F. Kennedylaan liggen nog meer gebouwen van deze zorg met bijbehorende kunstwerken.

“Fata Morgana”, brons, Han van Wetering

h6r6-k05 John f. Kennnylaan - Vogelvlucht - Piet Killaars - 1975

Plastiek van beton voor de ingang van Welterhof: “Vogelvlucht”, Piet Killaars, 1975

h6r6-k06 John F. Kennedylaan - Welten - Pas de deux - Pierre Lumey - 2000

“Pas de deux”, brons, Pierre Lumey, 2000, gerestaureerd in 2008.

h6r6-k04 John F. Kennedylaan - Kruis bij viaduct Daelsweg

Een rustplaats bij een wegkruis aan de Daelsweg.

h6r6-k03 Joh F. Kennedylaan - viaduct Daelsweg

Autowegviaduct over de Daelsweg

Aan de Kloosterkensweg ligt ook de “Auberge De Rousch”

Oorspronkelijk was dit een grote bakstenen hoeve. De oudste vermelding dateert uit 1381 onder de naam ‘In ghen Broek’ of ‘Wildenbroek'(Willenbroeck), vanwege zijn ligging in het moerassige gebied. De huidige bouw stamt grotendeels uit 1859, zoals te zien is op de sluitsteen boven de poort. De naam ‘De Rousch’ zou te danken kunnen zijn aan het ruisende water van de Geleenbeek of de ruisende bomen die er langs staan. De hoeve is geheel verbouwd tot restaurant.

Benzenrade in de sneeuw in de winter van 2009-2010.